Projekt domu parterowego "T"

 

Inwestor:                      Adres:

Prywatny                      Marynin

 

Rok:                               Powierzchnia:

2017                              ok. 205 m2

 

Opis:

Projekt parterowego domu o powierzchni 205m2 w stylistyce "Nowoczesnej Stodoły".  Budynek został zaprojektowany na działce o kształcie zbliżonym do kwadratu, zlokalizowanej w jednej z podwarszawskich miejscowości.

Szczegółowe wytyczne inwestora co do układu oraz połączeń funkcjonalnych wnętrza mocno zdeterminowały plan oraz wygląd zewnętrzny budynku, który ostatecznie ukształtowany został w literę "T". Dom podzielony na  następujące  części funkcjonalne - strefa dzienna, nocna i pomocnicza, które swoje odzwierciedlenie mają w zewnętrznej bryle oraz zagospodarowaniu terenu.

Ustawienie domu pod kątem 45 stopni względem granic działki pozwoliło na wydzielenie jej 3 stref funkcjonalnych :
1. PUBLICZNA - strefa ogólnodostępna, przeznaczona zarówno dla domowników jak i listonosza lub sąsiada.  W celu zachowania prywatności, fasady budynku od tej strony pozbawiono zupełnie przeszkleń, a dostęp do domu odbywa się jedynie  poprzez drzwi wejściowe lub bramę garażową. Brak przeszkleń od strony północnej, pozytywnie wpływa również na charakterystykę energetyczną budynku.

2. PÓŁ-PRYWATNA - strefa z ograniczonym dostępem, przeznaczona dla domowników, jak i ich gości. Ze względu na południowo-zachodnią wystawę, jest to najbardziej nasłoneczniona część działki. Od strony tej znajdują się duże przeszklenia, prowadzące do strefy dziennej oraz komunikacji wewnętrznej budynku. W celu uniknięcia przegrzania domu w okresie letnim, zaprojektowano podcień oraz drewnianą pergolę z rozkładanym  zadaszeniem.

3. PRYWATNA - strefa przeznaczona jedynie dla domowników. Okna strefy nocnej (sypialnie, łazienki) z ekspozycją na tę stronę, zlokalizowane są w części działki o największej prywatności. Pomieszczenia te zostaną doświetlone porannym, wschodzącym słońcem, a istniejące warunki terenowo-prawne , nie pozwalające na zabudowanie sąsiedniej, leśnej działki, zapewnią stały widok na piękne otoczenie.

Fasady zewnętrzne budynku wykończone opalanym drewnem (technika Shou Sugi Ban) nadają niepowtarzalnego charakteru, a uzupełnienie całości powściągliwym detalem architektonicznym oraz obróbkami i stolarką w kolorze antracytowym, pozwala mianować budynek Czarną Nowoczesną Stodołą.

 

e-mail: biuro@kresarchitekci.pl  tel: +48 780 15 15 05

google+

facebook

|

KRES ARCHITEKCI

POWRÓT DO WYBORU PROJEKTÓW

Architekt  |  Architekt wnętrz  |  Warszawa |  biuro@kresarchitekci.pl  |  tel: +48 780 151 505

KRES_ARCHITEKCI